недеља, 16 јун 2024

Обележен Дан Азањске битке

Обележен Дан Азањске битке

Текст: Драгољуб Јанојлић
Фото: Срђан Микић

У Азањи је на пригодан начин и веома достојанствено обележен Дан Азањске битке у Другом светском рату. То је учињено у присуству академика Жељка Зиројевића, заменика председника Републичког одбора СУБНОР-а, Томислава Домановића, заменика председника Регионалног одбора СУБНОР-а Крагујевац,, Спасоја Влаховића из Градског одбора борачке организације Крагујевца, мештана  и омладине Азање. Више делегација положило је венце и цвеће на споменик погинулим борцима, чији је аутор био Живослав Мијатовић. Програм у коме је учестовао и глумац Градског позоришта из Смедеревске Паланке Аца Мишић, који је надахнуто говорио стихове песме Танасија Младеновића „Ноћ пред полазак“, водила је Биљана Поповић, ауторка врло гледане емисије на ТВ „Јасеница“  под називом „Познати Паланчани“.

Сећање на 78-годишњицу Азањске битке уприличили су Месно удружење СУБНОР-а и Месна заједница Азања, чији су председници Зоран Ђурђевић и Родољуб Станимировић. Свечаност на којој су говорили Зоран Ђурђевић, академик Зиројевић, књижевник Драгољуб Јанојлић и заменик председника Скупштине општине Смедеревска Паланка Родољуб Станимировић, пригодним фолклорним играма увеличали су чланови Културно-уметничког друштва „Азања“. У овом догађају учествовале су и жене из Завичајно-туристичке организације „Азањска погача“.

Госте је, у име домаћина, поздравио Зоран Ђурђевић, који се укратко осврнуо на Азањску битку за коју је казао да је била прва фронтална битка у којој су с једне стране учествовали борци Азањске, Ресавске и Орашке партизанске чете, а с друге окупаторска  војска, односно Немци. Непријатељ је у овом окршају имао осам мртвих и више рањених, док су  партизани изгубили два своја ратна друга. Академик Зиројевић, изражавајући задовољство што Азања и Азањци нису заборавили велики историјски догађај, који се збио у њиховом селу 28. септембра 1941. године, апеловао је да се с неговањем сећања на Азањску битку настави и изразио жељу да у томе убудуће учествује још већи број младих.

Родољуб Станимировић, констатујући да Азањске битке нема у српској, па ни у завичајној историји, истакао је да је она имала велики значај у распламсавању народно-ослободилачке борбе против мрског окупатора наше земље.

-Има је, међутим, у срцу нашег слободарског народа, који је одувек умео да цени слободу, да се за њу бори и да негује сећање на храбре и одлучне борце, који никад нису поклекли пред моћном немачком силом – казао је Станимировић. -Напротив, били су спремни да се за слободу свог народа и своје земље боре до последње капи крви. Зато су и успели да после четворогодишње борбе  слободом озаре сваки педаљ наше земље, па и Азању. Станимировић је изнео да су неки у годинама за нама, посебно оним које су претходиле 5. октобру, а наставиле се и после тог датума, упорно покушавали да умање историјски значаја Азањске битке, измишљајући лажи и фалсификујући историју.

-У томе нису успели и због тога што је наш  слободарски народ испољио невиђену упорност да негује и чува светле традиције народно-ослободилачке борбе – предочио је Станимировић. -Овде, пред овим спомеником, окупљао се да одамо пошту онима који су слободу платили животом, али су нам и дали пример како слободу и мир треба чувати. Станимировић се осврнуо и на покушаје ревизије наше историје, када појединци покушавају да народно-ослободилачку борбу изместе на маргину историје, сметнувши с ума да народ зна и памти боље од оних који би баш све да прекроје у корист оних који су били уз непријатеља нашег народа.

-То не смемо дозволити – заложио се Станимировић. -Ако се партизанска војска, гладна и боса, борила с пушком у руци, можемо и ми данас да се боримо оваквим манифестацијама и неговањем сећања на херојске дане многим родољубима током Другог светског рата. На нама је да ширимо слободарски карактер борбе и да тражимо да се народно-ослободилачком рату посвети макар један час у нашим школама. Станимировић је напоменуо како се последњих година мења однос власти према народно-ослободилачкој борби, чему допринос даје и актуелни председник Србије Александар Вучић који је ових дана најавио и велику прославу Дана ослобођења Србије у Другом светском рату.

Књижевник Драгољуб Јанојлић је указао на стих једног песника који каже да онај ко је погинуо за слободу своје земље и народа, никад није умро. Због тога је дужност садашњих и будућих генерација да негују културу  сећања на знане и незнане хероје народно-ослободилачког рата. Осврћући се на покушаје прекрајања историје, подсетио је како су не тако давно из војних библиотека избациване књиге које припадају књижевности народно-ослободилачке борбе. То је текло упоредо са уништавањем оружја из наших војних арсенала, уз осмех и приметно задовољство припадника тадашње власти.

Све у свему, била је ово величанствена прослава једног ратног догађаја из завичајне историје, уз иницијативу да се на подручју паланачке општине скромним спомен-обележјима означе места страдања становништва од стране непријатеља и њихових слугу.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.