недеља, 16 јун 2024

После 33 године опет срушена „Тријумфална капија“

На Михољдан, 12. октобра 2019, поново је срушена аранђеловачка „Тријумфална капија“ у парку Буковичке бање

Текст и фото: ДТ

После 97 година од изградње поново је срушена капија на улазу у парк „Буковичке бање“. После 33 године од претходног рушења, аутобус Туристичке агенције „HAPPY TRAVEL“ из Крушевца, регистарских ознака KŠ 125UR, оборио је 12. октобра 2019. скоро сав буковички тесани гранитни камен, којим је капија била озидана.

Претходно рушење забележено је у листу „Буковичка бања“, који је излазио једном месечно, број 183, од јуна 1986. године.

Заглавље листа некадашње Радне организације „Буковичка бања“, која је престала да постоји јуна 1990. године

Колегиница Радмила Миловановић је написала занимљиву и садржајну вест испод фотографија које је снимио Теодор Теша Пајић. Испод назива рубрике „ФОТО-ВЕСТ“ и наслова „ТРИЈУМФАЛНА КАПИЈА – МЕТА НЕПАЖЉИВИХ“ новинарка Рада је написала:

Факсимил текста из листа „Буковичка бања“, од пре 33 године

„Недавно је Радован Јовичић, возач „Лазаревац превоза“, покушао да направи несвакидашњу егзибицију. Настојао је, пошто-пото, да хладњачу провуче кроз парковску капију, на коју су Аранђеловчани веома поносни и који од вајкада зову „тријумфалном“. Испод овог необичног ноћног хира, од 2. јуна, професионалца Јовичића добро илуструје ова наша фотографија. Капија је порушена, кабина возила смрскана, а срећом возач неповређен.

Све ово је несхватљиво, јер се из парка не може излазити кроз ову капију, већ само улазити, и то са путничким возилима. Све је прописно обележено, а Јовичић живи у Аранђеловцу и добро познаје (или би бар требало да је тако) месне саобраћајне прописе.

Реконструкцију капије обавиће до краја месеца „Полет“, а вредност послова је 110 милиона старих динара. Штету ће надокнадити Завод за осигурање „Дунав“, а Радован Јовичић ће највероватније, због свега учињеног, бити кажњен.

Иначе, бањска капија, испред хотела „Старо здање“ и „Шумадија“, садашње архитектуре, саграђена је 1922. године. Жеља мештана у то време, била је да капија личи на „Тријумфалну“ у Паризу. И заиста њен градитељ, у то време чувени зидар Мате Јерковић – Јеркан, из Далмације, донекле је у томе успео. Наиме, од давнина је, и када је уместо ове камене била дрвена и гвоздена, служила као улаз за кола у парк. Тако је и данас, али, ето, нађе се понеко да проба и пречице (хладњачом) да изађе из парка.“

Камен од срушене капије лагерован је до руинираног „Старог здања“

На Михољдан 2019. кроз тесну капију (изграђену кад је број аутомобила у Аранђеловцу могао да буде набројан на прсте једне руке, а први аутобус је испред гостионице „Лондон“ – на месту данашњег ресторана „Устанак“, кренуо према Београду 1929. године, где је стизао после шест и по сати вожње) возач из Крушевца није успео да „провуче“ аутобус пун туриста, од којих срећом нико није повређен.

Изгледа да ни после скоро стотину година од изградње „Тријумфалне капије“ никако да схватимо да би бар саобраћајним знацима и информативним таблама требало да буду обележени дозвољени и недозвољени правци кретања, односно улаз и излаз кроз ову капију. А ко ће, кад, и чијим средствима да уради реконструкцију ове капије, надајмо се да ћемо ускоро сазнати.

На следећем линку можете видети и како је новинарка ТВ „Сунце“ Александра Бињевић обавестила гледаоце о рушењу „Тријумфалне капије“:

(Извор: РТВ "Сунце" Аранђеловац, You Tube, 12. октобар 2019. године)

 

 

 

 

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.