субота, 23 септембар 2023

Унапређивање сарадње словенских народа

Унапређивање сарадње словенских народа

МЕЂУНАРОДНИ СКУП ДРУШТВА СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА И БЕЛОРУСИЈЕ

Четрдесет чланова Друштва Српско-руског и Белоруског пријатељства из Србије, Босне и Херцеговине и Црне горе учествовали су 27. и 28. септембра прошле године на Међународном скупу Свесловенског савеза у Тополи и Наталинцима.


Момчило Јокић, један од оснивача Друштва Српско-руског  и Белоруског пријатељства Аранђеловца за „Стварност“ каже да је смисао овог скупа био да се, пре свега, упознају привредни, културни и људски потенцијали овог дела Шумадије, чији се производи извозе у Русију.
Дат је пун подстицај унапређивању сарадње словенских народа у привреди, науци, култури, као и њихових духовних вредности. Очекује се да се ускоро овом Савезу прикључе чланови из Словачке, Чешке и Бугарске.
Истовремено је у склопу редовних историјских тема, анализиран процес актуелног покушаја ревизије заслуга малих народа у Првом и Другом светском рату на страни победника.
Обележавајући 81. годину рођења Момила Јокића, оснивача Друштва Српско-руског и белоруског пријатељатва, чланови су приредили свечану вечеру 2. августа 2018. године у етно селу „Дивљаковац“ на падинама Букуље. О лику и делу Јокића говорио је Мирко Гагић, професор из Новог  Сада.


Прирдио М. Живановић

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности