четвртак, 18 јул 2024

Унапређивање сарадње словенских народа

Унапређивање сарадње словенских народа

МЕЂУНАРОДНИ СКУП ДРУШТВА СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА И БЕЛОРУСИЈЕ

Четрдесет чланова Друштва Српско-руског и Белоруског пријатељства из Србије, Босне и Херцеговине и Црне горе учествовали су 27. и 28. септембра прошле године на Међународном скупу Свесловенског савеза у Тополи и Наталинцима.


Момчило Јокић, један од оснивача Друштва Српско-руског  и Белоруског пријатељства Аранђеловца за „Стварност“ каже да је смисао овог скупа био да се, пре свега, упознају привредни, културни и људски потенцијали овог дела Шумадије, чији се производи извозе у Русију.
Дат је пун подстицај унапређивању сарадње словенских народа у привреди, науци, култури, као и њихових духовних вредности. Очекује се да се ускоро овом Савезу прикључе чланови из Словачке, Чешке и Бугарске.
Истовремено је у склопу редовних историјских тема, анализиран процес актуелног покушаја ревизије заслуга малих народа у Првом и Другом светском рату на страни победника.
Обележавајући 81. годину рођења Момила Јокића, оснивача Друштва Српско-руског и белоруског пријатељатва, чланови су приредили свечану вечеру 2. августа 2018. године у етно селу „Дивљаковац“ на падинама Букуље. О лику и делу Јокића говорио је Мирко Гагић, професор из Новог  Сада.


Прирдио М. Живановић

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.