субота, 03 децембар 2022

Сусрет фудбалера-ветерана Водица и Ждребана

Текст: Д. Јанојлић
Фото: Милован Мићо Петровић

У суботу су се једанаести пут срели фудбалери-ветерани Водица (Шумадија) и Ждребана (Република Српска). Њихово дружење покренуо је водички учитељ Милан Тодоровић, који је неко време провео на раду у школству БиХ.

Сусрети се одржавају сваке године, наизменично у Водицама и Ждребану, селу које припада српској  општини Модрича.

Учитељ Милан, алфа и омега овог дружења фудбалера, дочекао је госте из Републике Српске на периферији Смедеревске Паланке. Одатле су се запутили на краћи одмор и освежење у кафићу „Трезор“ да би потом стигли у Водице, где је приређен заједнички ручак.

Утакмица ветеранских екипа Водица и Ждребана одиграна је на стадиону ФК „Радник“  у градској Месној заједници  Колонија. По њеном завршетку вратили су се у водичку Основну школу на вечерње дружење.

Госте из Републике Српске поздравио је учитељ  у пензији и фудбалер-ветеран Милан Тодоровић. Пожелевши им угодан боравак у овом шумадијском селу, изразио је жељу да ови сусрети трају, како се изразио, „на многаја љета“.  Другарско вече својим присуством удостојили су и представници локалне самоуправе.

Ни ово дружење фудбалера-ветерана није прошло без размене поклона. У томе су учествовала и два књижевна ствараоца из Смедеревске Паланке: Драгољуб Јанојлић и Милован Мићо Петровић. Јанојлић је библиотеци у Модричи поклонио две своје књиге: зборник песама о Карађорђевом  војводи Станоју Стаматовићу Главашу  „Шумадијски див“ и зборник песама „Сунце на мачу“ ( песме о члановима династије Карађорђевић).

Милован Мићо Петровић је фудбалској екипи Ждребана поклонио своју збирку песама „Голготом до живота“, а на инсистирање домаћина вечери  Милана Тодоровића, казивао је стихове из ње.

Фудбалери-ветерани Водица, по ранијем договору, узвратиће посету пријатељима из Ждребана током наредне године.

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности