субота, 02 март 2024

Проф. др Јовановић сопственим примером враћа наду у боље дане туризма у Аранђеловцу

 Испред хотела „Извор“ са породицом Глигоријевић – родитељима Дејаном и Даницом и њиховој деци Ђорђем и Петром, пред почетак пешачења

Текст и фото: Проф. др Првослав М. Јовановић

20. септембар

Гости хотела „Извор“ – Дејан (1969), драматург,  Даница (1971), психотерапеут, Ђорђе (2010), ученик трећег разреда основне школе и Исидора (2014), полазник дечје установе Глигоријевић, из Београда  и ја пешачили смо од 10,30 до 14,00 часова. У природи смо провели 150 минута и препешачили око шест километара.

Будући да су желели да се попну на туристичку осматрачницу на Букуљи, предложио сам да пешачимо стазом “Извор - Серпентина“. Наведена пешачка стаза је обрађена у Рекреативно-културном приручнику „Пешачи ради здравља и културе“, а који сам потписао као аутор и поклонио.

Траса пешачке стазе „Извор - Серпентина“: Хотел „Извор“ - Народни музеј Аранђеловац - поред Буковичке црке и болнице „Аранђеловац“ - улазак у планину Букуља - део асфалтног пута ка туристичкој осматрачници на планини Букуља - улазак на чувену и најатрактивнију пешачке стазу „Серпентина“ - „Др Душан Митровић Спирта“ (код споменика „Спирта“)  - туристичка осматрачница на Букуљи.

Стаза је приказана тачкама на Google мапи:

Гости су, укратко, информисани о Народном музеју Аранђеловац, Врбичкој цркви, објекту „Вила Караџић“  и пешачкој стази „Серпентина“  и спомен-плочи „Спирта“. Када смо се попели на туристичку осматрачницу, гости су добили информације о овом објекту. Били су импресионирани панорамом која се пружала скоро на све четири стране света (нешто мање на правцу југозапад). Видели су део Сувобора са највишим врхом у Дивчибарама, Површински коп „Колубара“, планине Авалу и Космај, брдо изнад Раље, Младеновац, Смедеревску Паланку, Тополу, Венчац, Рудник, као и значајније објекте у градском насељу Аранђеловац и околним сеоским насељима.

Повратак истим правцем је био бржи и интересантнији, јер су деца пешачила краћим и стрмим стазама. То је за њих, као и препознавање дрвећа било интересантно. Ђорђе, ученик трећег разреда основне школе у Београду (код Калемегдана) је све што је учио у прва два разреда (Свет око нас) и што је почео да изучава у трећем (Природа и друштво) видео у природи. Импресионирао нас је познавањем животињског света. Његова сестра је трчкарала стазом и певушила. Родитељи, који посебан акценат стављају на боравак у природи, су били активни учесници у активностима своје деце.

Имајући у виду расположење, чланови породице Глигоријевић из Београда носе лепе успомене са лаганог пешачења по једној од интересантних пешачких стаза које пролазе Букуљом, посебно пешачком стазом „Серпентина“. На крају наводим изјаву супружника упућену водичу: „Хвала за дивне тренутке проведене у природи и информације које смо добили.“

Желели су да плате водича, који је одговорио: „Ово је мој допринос афирмацији пешачења као наједноставнијег вида рекреације који доприноси очувању здравља и промовише културне вредности и туризам општине Аранђеловац.

Највећа сатисфакција ми је лепа реч коју ми упућују гости. А Вама хвала што сте били моји и гости хотела „Извор“ и уживали у пешачењу.“

На крају износим и ову изјаву супружника: „Пренесите директору хотела „Извор“ да смо одушевљени објектом, ентеријером, а посебно чистоћом, љубазношћу особља и садржајима који су нам на располагању. Много путујемо, па дајемо себи за право да овакав квалитет упоредимо са квалитетом хотела у другим државама, рецимо у једној Словенији.“

Договорили смо се да и сутра пешачимо.

Професор др Јовановић са Ђорђем и Исидором на туристичкој осматрачници на Букуљи

 

21. септембар

Дејан, Даница, Ђорђе и Исидора су се, заједно са 13 чланова Клуба љубитеља пешачења ПРЛЕ И ЊЕГОВО ЈАТО дружили од 17.45 до 21.00. Путовали су колима до вештачке акумулације „Гараши“ у сеоском насељу Гараши, општина Аранђеловац. Пешачили обалом, јер се знатно смањио ниво воде у језеру, потом шумом да би стигли на други део језера (слив Велике Букуље).

Будући да су лагано корачали, одмарали се и конзумирали понету храну и пиће, ноћ је почела да „пада“. Током ноћи, од 19.30 до 20.00, пешачили смо уском, захтевном и  ризичном (узбрдо и низбрдо) стазом. Видљивост је била мала, па смо се кретали уз помоћ светала са мобилних телефона. Помоћ водича Бојана Ћосића, који је пецао на тој страни језера, и упорност гостију да издрже и неочекивано, допринели су да стигнемо до бране.

Упутили смо велику захвалност Бојану Ћосићу. Одбио је новчану надокнаду, пожелео нам срећан пут и вратио се до места где пеца. Бојанов поступак нас је гануо и остаће дуго у нашем памћењу као потез хуманог човека, обдареног лепим врлинама. Радује ме што има таквих људи, са лепим кућним васпитањем, које подразумева и лепо понашање према гостима Буковичке бање, чему су нас учили наши родитељи и што би поново требало да нас одликује, како би Аранђеловац у пуном смислу речи постао туристичко место.

Мада су били изложени напору, гости нису много примедбовали водичу (Прлу). Хвала им што су схватили непредвидиву ситуацију и издржали. А препешачили смо 7,5 километара по описаној стази. Истина, имали смо лепо време и ведро небо са пуно звезда. Посебно треба истаћи Ђорђа и Исидору. Они су издржали све што нас је пратило, а да би на крају били расположени за причу и изношење утисака. Ђорђе је скупљао шкољке, фотографисао и обећао да ће написати причу о овом путовању. Верујем да хоће.

Хвала породици Глигоријевић на дружењу током два дана.

Гости хотела – породица Глигоријевић и чланови Клуба љубитеља пешачења „ПРЛЕ И ЊЕГОВО ЈАТО“ пре поласка у Гараше
У истом саставу, али изнад вештачке акумулације „Гараши“ у сеоском насељу Гараши
Гости хотела „Извор“ - Даница (држи мобилни телефон) и њена ћерка Исидора
Пешачење по делу језера одакле се сад повукла вода

 

22. септембар

Гости хотела „Извор“ у Аранђеловцу, породица Лазаров – Сергеј (мастер јавног здравља, Специјалиста епидемиологије) и Ранка (патронажна сестра), са близанцима - Петром и Иваном из Београда и ја, пешачили смо стазом од хотела према Коњичком клубу Аранђеловац кроз насеље где живе Величанини, изашли код Школског центра, па стигли пред „Извор“.

Са близанцима – Иваном и Петром Лазаров

 

Током пешачења, а трајало је од 10.00 до 12.30, гости су добили основне информације о објектима које су видели: Коњички клуб Аранђеловац (нисмо видели коње, деца су желела, вероватно  су били на терену), Спомен костурницу и о другим објектима.

Са гостима – Сергеј, Иван и Петра, у току пешачења

 

Пријатни гости, деца која су желела да сазнају више о флори (цвећу и дрвећу), лепо време и разне теме које не оптерећују држали су нашу пажњу. То је разлог да се дружимо два и по сата и пређемо око два километра. Не дуго, али дружење је било садржајно. Да је тако, говори и то што смо се растали са жељом да се видимо следећи пут и пешачимо на Букуљу.

И Лазарови су добили потписани Приручник.

Драги Лазарови, хвала на дружењу.   

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.