субота, 02 март 2024

Тродневно дружење и пешачење са гостима хотела „Извор“ из Русије

Прле, Сергеј и Наташа Димовски испред хотела „Извор“ у Аранђеловцу пред полазак на пешачење

Текст и фото: Проф. др Првослав М. Јовановић

Пешачење са брачним паром из Москве (Русија) - Наташа и Сергеј, почели смо испред хотела „Извор“ у Аранђеловцу 15. октобра 2019. Пешачили смо стазом „Етно села и Букуља“ (налази се у Рекреативно-културном приручнику „Пешачи ради здравља и културе“, аутор Проф. др Првослав М. Јовановић, издавач Стварност, 2017.).

Стаза је, на Googl мапи, приказана тачкама и пуном кривом линијом.

Пешачка стаза није обележена од стране ПСД „Букуља“ из Аранђеловца
Дужина пешачке стазе у километрима (km), метрима (m) и број корака (k) у одласку (повратку) и укупно
У одласку У повратку Укупно
km 2,3 km 2,3 km 4,3
m 2.300 m 2.300 m 4.300
k 3.833 k 3.833 k 7.666

Гости су, током пешачења, видели и добили основне информације о  Народном музеју Аранђеловац, Буковичкој цркви са спомен-чесмом и објекту  „Вила Караџић“. Обишли смо етно објекте „ Дивљаковац“ и „Брестови и визија“.  
По завршетку пешачења (трајало је око 90 минута), супруга Снежана и ја смо угостили Наташу и Сергеја, у нашем породичном дворишту. По нашем обичају, послужени су ракијом и кафом, што се види на доњој фотографији.

Наташа, Сергеј и Снежана у нашем дворишту

 

Леп октобарски дан (Михољско лето), лепеза јесењих боја које се виде на дрвећу Букуље,  и бајковити етно-објекти оставили су снажан утисак на госте.   

И на крају, када смо били пред хотелом, питали су колико треба да плате моју услугу као водича и Снежанино послужење. Захвалио сам се и њима, као и гостима хотела који су претходно пешачили, на гесту који су испољили. Објаснио сам мотив мог бесплатног дружења са гостима хотела, али и свим другим туристима који посећују Аранђеловац. Свако ко има туристе (власници хотела, хостела, апартмана, соба и других објеката) могу да се јаве и са задовољством ћу водити њихове госте пешачким стазама општине Аранђеловац.

А мотиви су:

-промоција пешачења као најједноставнијег вида спортске рекреације код свих узраста које доприноси очувању здравља;
-упознавање туриста са културном ризницом општине Аранђеловац, а коју чине објекти - природни и радом створени и налазе се поред пешачких стаза, а што доприноси подизању нивоа њихове културе;
-промоција туристичке понуде општине Аранђеловац.

Ако релевантни фактори локалне самоуправе - Туристичка организација Аранђеловца, одељење Општинске управе у чијој надлежности је туризам, власници туристичке понуде (смештај и угоститељство), сматрају да мој рад има смисла и може допринети помаку ка враћању традиције коју је Аранђеловац имао као туристичка дестинација (бивше СФРЈ, пре и сада Републике Србије), онда је  мој  рад добио сатисфакцију.

Наглашавам, ово је само моја жеља, иначе почео сам и наставићу да пружам услуге без ичије сатисфакције. Гости ће и сутра пешачити, овог пута стазом која води до туристичке осматрачнице.

16. октобар

Наташа и Сергеј, гости хотела „Извор“, и данас су пешачили. Наиме, колима смо супруга, гости и ја путовали до Кафане „Качара“. Потом смо пешачили до туристичке осматрачнице. Након што су се попели на врх осматрачнице (видети доњу фотографију), разгледали су панораму градског насеља Аранђеловац, али и даље. Леп, сунчан и ведар дан су пружили одличне услове гостима, тако да су уживали у погледу који је допирао до димњака термоелектране у Забрежју (Обреновац), Авале и Космаја, Младеновца и Смедеревске Паланке, Опленца, Рудника и Острвице.

Наташа и Сергеј на туристичкој осматрачници на Букуљи

 

У повратку упознали смо госпођу Ружу са Букуље која нас је, са ћерком Јасном угостила у својој викендици на Букуљи (Јасна, Наташа, Љиља, Снежана и Прле испред Сергеја који нас фотографише), а коју су купили пре око 40 година од Велизара Бошковића (оца глумице Тање) који је живео са породицом у Аранђеловцу.

Јасна, Наташа, Љиља, Снежана и Прле у гостима код госпође Љиље са Букуље

 

Преуређена делује као из бајке, а гостољубиве домаћице су нас угостиле кафом и водом на тераси. Гости су се одушевили искреним и емотивним понашањем Љиље и Јасне. На то указује и време проведено на тераси. Око 60 минута смо причали о разним темама - а тек смо се упознали. Резултат таквог дружења је размена телефонских бројева и фотографисање.

Пуни лепих утисака које смо понели боравком на Букуљи и код Љиље и Јасне, вратили смо се до хотела. Два претходна дана дружења са Наташом и Сергејем су нас приближили, па смо заказали и трећи сусрет. Сутра водимо госте хотела у Тополу.

 

17. октобар

Као и претходна два дана, треће дружење са Наташом и Сергејем је било садржајно. Док сам возио наша кола, Снежана је објаснила гостима шта ће видети у Тополи.

Тако су гости посетили Карађорђев конак, цркву и споменик, Виноградареву кућу (Легат Николе Граховца - галерија слика), Маузолеј династије Карађорђевић са црквом светог Ђорђа (доња фотографија приказује госте хотела испед Маузолеја на Опленцу), Петрову кућу и прошетали стазама које су пролазиле поред краљевских винограда, реновиране краљеве виле, краљичине виле и хотела „Опленац“.

Сергeј, Наташа и Прле испред Маузолеjа на Опленцу

 

Потом су обишли винарију ПИК "Опленац" (виде се на доњој фотографији) и уживали у екстеријеру (уметничким сликама, бронзаним статуама, бројним антиквитетима...) и дегустацији вина.

Наташа и Сергеј у Винарији ПИК Опленац у Тополи

 

На растанку испред хотела „Извор“ у Аранђеловцу, обраћајући се Наташи и Сегеју, рекао сам да је мојој супруги Снежани и мени било задовољство дружећи се са њима претходна три дана и пожелели срећан повратак у Москву.

Наташа нам се обратила следећим речима: „Драги Снежана и Прле, имали смо срећу да овог пута, а били смо и пре пет година у овом хотелу, упознамо вас који сте нам подарили три незаборавна дана дружења. Захваљујући вама, вашој племенитости и искреној жељи да нам дочарате лепоте Шумадије, кроз обилазак Букуље, парка, Тополе и свега што смо у овој варошпи видели, ми одлазиимо у Москву са успоменама које ће живети у нама. Можда ће оне бити повод да се поново видимо у Аранђеловцу. Још једном, велико вам хвала за лепе тренутке које смо провели заједно и оно што сте нам приуштили. Без онога што смо видели, остале би само успомене на боравак у прелепом хотелу, његовом прекрасном ентеријеру, првокласној понуди, гостољубивом особљу и шетњи по лепом парку.“  

МИСИЈА: Стално указивање на догађаје и личности - значајне за историју и културу народа средишњег дела Шумадије, уз представљање и тумачење садашњих друштвених прилика, а све ради бољег живота у будућности

ИМПРЕСУМ

Назив медија: Е СТВАРНОСТ. Решење АПР Регистар медија: БМ 30/2018, од 17.01.2018. Издавач медија: Драган Тодоровић, предузетник Издавачка делатност Стварност Аранђеловац. Матични број издавача медија: 62835842. Језик на коме медиј излази: српски. Врста писма медија: ћирилица. Формат медија: Самостална електронска издања Интернет портали. Главни уредник медија: мр Драган Тодоровић. Седиште издавача медија: Кнеза Михаила 33е/2, 34300 Аранђеловац. Телефон: 034/710 350, 063/686 364. Е-ПОШТА: casopisstvarnost@gmail.com. Интернет адреса: www.stvanost.rs. Редакција: мр Драган Тодоровић, Љиљана Стојановић, Драгољуб Јанојлић, Мирослав Живановић, Драгован Лазаревић, Здравко Јањевић, Дејан Комненовић и Анђелка Тодоровић.